2012. február 19., vasárnap

Zsálya (Salvia Officinalis)

Zsálya...aromás, fűszeres, gyógyító...számtalan formában használhatjuk húsos levélkéit, melyeket a nyári, napsütéses, kora du-i órákban érdemes leszüretelni. A sugarak hatására ugyanis aktiválódnak az illóolaját tartalmazó cellák.
A zsályát, mely az életet meghosszabbítja, a múltban minden földrészen nagyra becsülték. A kínaiak akár három doboz kínai teát is felajánlottak egy doboz zsályateáért a holland kereskedőknek. Rendszertani neve, a Salvia, a latin Salvare, azaz jó egészségben lenni - igéből ered, és jól tükrözi hírnevét. A rómaiak szent növényként tisztelték, és szakrális rituálék közepett gyűjtötték be a zsályát.

Az ayurvéda hagyománya különleges adottságokkal bíró növényként tartja számon a zsályát, mint ami szellemi és érzelmi szinten is erőteljesen tisztító hatást fejt ki a gátlások eltávolítása, a ragaszkodás és mohó szenvedélyek enyhítése révén, így segítve elő a nyugalmat és a tisztánlátás bölcs harmóniáját..

GYÓGYHATÁSAI: Izzasztó, nyálkaoldó, összehúzó, vértisztító, vízhajtó, szélhajtó, görcsoldó, antibakteriális, idegerősítő, gyulladáscsökkentő hatású

MIRE JÓ? Megfázások, influenza, torokgyulladás, légcsőhurut, nyirokcsomó-duzzanatok, hajhullás esetén igyuk teáját.
ALKALMAZÁSA: A zsálya tea formájában, de akár finom fűszerként az ételt megszórva elősegíti a zsíros, nehéz ételek emésztését, s megszűnteti a kellemetlen felfúvódást.
Mézzel fogyasztva ízletes és hatékony hurutoldó, ráadásul kiszárítja az orrban és a tüdőben a meghűlés, vagy helytelen táplálkozás okozta nyálkafölösleget. Összességében erősen visszafogja a túlzott testnedvtermelődéseket. Érdekessége, hogy melegen fogyasztva izzasztó és nyálkaoldó hatást fejt ki, hidegen pedig összehúzó és verejtékezésgátló tulajdonsága érvényesül. Izzadásokra naponta 3-4 alkalommal kell elfogyasztani hidegen 2-3 evőkanálnyi zsályateát.  Gargalizálószerként különösen ajánlatos a használata mandula- és torokgyulladánál, vérző, lyukas fogaknál, vagy ínygyulladásnál, -fekélynél. Aranyeres bántalmaknál ülőfürdő készítésére javasolt, külsőleg pedig sebek gyógyítására és nedvező ekcémára alkalmas. Maria Treben melegen ajánlja az időnkénti meleg zsálya ülőfürdőt "gyenge altestű nőknek" (és ideggyenge férfiaknak is), s valóban, a zsálya női nemi hormonokhoz hasonló anyagokat, úgynevezett fitoösztrogéneket tartalmaz, melyek segíthetnek a menstruáció megindításában, illetve csökkenthetik a menstruációs görcsöket.-Erős összehúzó hatásánál fogva a hasmenés természetes ellenszere is.

Ellenjavallat : Szoptató és várandós anyák ne fogyasszák. Illóolaját tujontartalma miatt csak külsőleg alkalmazzuk!

ILLÓOLAJA: Az illóolajat külsőleg légutak hurutos állapota, homlok- és arcüreg gyulladás, fogínygyulladás, fogágybetegség és rossz szájszag, valamint izületi- és izomfájdalmak kezelésére használhatjuk bedörzsölőszerek, masszázsolajak alkotórészeként. 
Az illóolaj belsőleges alkalmazása a magas tujontartalom miatt óvatosságot igényel, öngyógyításban nem ajánlott. Külsőleg alkalmazva irritálhatja az érzékeny bőrt, különösen az arcon, ezért használat előtt végezzünk allergiatesztet a kar belső felszínén. Ha a bőrünk viszket, vagy nagyobb területen kipirosodott,  másféle zsálya olaját ajánlatos használni! Ilyen például a muskotályzsálya, ami tartalmazza az orvosi zsálya minden jótékony tulajdonságát, és nem mérgező. A muskotályzsálya neve a Salvia sclarea a latin clarus szóra vezethető vissza, amely 'tisztítást' jelent. A középkorban szemtisztítófűként emlegették, mert megnyugtatta a fáradt szemeket, és a zsálya magvaiból kivont nyákos anyaggal ki lehetett hajtani a szemből az idegen anyagokat. A muskotályos zsálya olyan hormonszerű anyagokat is tartalmaz, amely egyensúlyban tartják női hormonháztartást. Segít menstruációs panaszok, görcsök enyhítésénél, de jótékonyan hat a menopauza idején föllépő hőhullámoknál, migréneknél is.

ZSÁLYÁS RECEPTEK: 
Zsályás fűszevaj: 100gr vajat olvasszunk meg serpenyőben, majd a megmosott és megszárított zsálya leveleket (12) vágjuk fel és dobjuk bele vajba. Forraljuk takaréklángon, míg kissé meg nem barnul. Ezután hűtsük le és hűtőbe téve tároljuk felhasználásig.
Zsályás zablepény: Melegítsük a sütőt 180 celsius fokra. Keverjünk lágy tésztát a következőkből: 2 dl olaj, 6 ek víz, 23 dkg zabliszt, fél kk szárított zsálya, negyed kk szódabikarbóna és egy csipet só. Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 20 cm átmérőjűre. tegyük a tésztát tepsibe, süssük 40 percig. Mielőtt kifordítanánk, vágjuk 8 szeletre és hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése